Afschaffing VAR per 1 mei een feit

Zoals u wellicht ook uit de media heeft vernomen is begin februari 2016 de Wet Derugelering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) door de Eerste Kamer aangenomen. Als gevolg hiervan komt per 1 mei 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) te vervallen.

Ter voorkoming van (fictieve) dienstbetrekkingen dienen opdrachtgevers en zzp’ers vanaf 1 mei 2016 te werken overeenkomstig door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten.

Opdrachtgevers en zzp’ers hebben tot 1 mei 2017 de tijd om hun werkwijze aan te passen. In deze zogenoemde implementatieperiode zal de belastingdienst niet handhavend (repressief) optreden. Belangrijke voorwaarde is wel dat de opdrachtgevers en zzp’ers daadwerkelijk bezig zijn om hun werkwijze aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Om zekerheid te krijgen dat geen loonheffing dient te worden ingehouden, kunnen individuele overeenkomsten ter beoordeling worden voorgelegd aan de belastingdienst. Tevens kan gebruik gemaakt worden van door de belastingdienst goedgekeurde modelcontracten.

Voor meer informatie over de nieuwe werkwijze en afstemming met de belastingdienst kunt u contact met ons opnemen.

Geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte of een persoonlijk gesprek? Bel mij terug